ma 11/10/2021 - 20:00 OC Elen
Dit reglement past in het project rond verkeershandhaving en bestuurlijke aanpak van criminaliteit. In het verkeer worden regelmatig onveilige verkeerssituaties vastgesteld waarbij bestuurders al dan niet voor het plezier de openbare weg onveilig maken.
In een aantal gevallen is het noodzakelijk om voertuigen van roekeloze bestuurders te immobiliseren en van de openbare weg te halen als preventieve maatregel. Om de takelkosten die door bestuurlijke maatregel gegenereerd worden, te kunnen recupereren, worden deze opgenomen in een retributiereglement.
De gemeenteraad keurde op 13 januari 2020 het protocolakkoord handhaving criminaliteit en onveiligheid goed.
Dit addendum bij het “Protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid” kadert in het project van het Parket Limburg rond verkeershandhaving en de bestuurlijke aanpak van criminaliteit. In dit project voert de politie samen met de stad Maaseik en de stad Dilsen-Stokkem de strijd tegen onverantwoord rijgedrag waardoor acuut gevaar wordt gecreëerd voor andere weggebruikers en omstaanders.
Er werd op 28 mei 2021 principieel goedkeuring gehecht door het college van burgemeester en schepenen aan dit protocolakkoord. Vervolgens werd de procedure opgestart met het oog op gunning van een takeldienst aangaande de opdracht van de takeling en bewaring van in beslag genomen voertuigen. Het gehele dossier, inclusief een retributiereglement, wordt hierbij voor definitieve goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad van 13 november 2017 hechtte goedkeuring aan de ondertekening van het 'burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030'.
Door de ondertekening van deze convenant ging het stadsbestuur het engagement aan:
- om tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens 40% terug te dringen.
- om de veerkracht te verhogen door ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.
Het klimaatactieplan 2030, dat werd gemaakt naar aanleiding van deze ondertekening, werd door de gemeenteraad van 10 februari 2020 goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen wenst nu aan de gemeenteraad een stand van zaken van de uitvoering van het klimaatactieplan 2030 te geven.
De gemeenteraad adviseert om de stad Dilsen-Stokkem tot het werkingsgebied ‘Limburg’ te laten behoren, samen met de 41 andere Limburgse gemeenten.