Terug
Gepubliceerd op 11/07/2025

2025_BURG_00002 - Besluit burgemeester - Artikel 135 §2 NGW - Opheffing besluit 8 juli 2025 houdende het onmiddellijk zwemverbod uitgevaardigd in de zwemvijver van Center Parcs Terhills Dilsen-Stokkem

Burgemeester
do 10/07/2025 - 19:00 Digitaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Andere.

Samenstelling

Aanwezig

Sofie Vandeweerd, Burgemeester
2025_BURG_00002 - Besluit burgemeester - Artikel 135 §2 NGW - Opheffing besluit 8 juli 2025 houdende het onmiddellijk zwemverbod uitgevaardigd in de zwemvijver van Center Parcs Terhills Dilsen-Stokkem 2025_BURG_00002 - Besluit burgemeester - Artikel 135 §2 NGW - Opheffing besluit 8 juli 2025 houdende het onmiddellijk zwemverbod uitgevaardigd in de zwemvijver van Center Parcs Terhills Dilsen-Stokkem

Motivering

Juridische context

  • De burgemeester treedt op als bestuurlijke overheid en meer bepaald in het kader van art. 63 van het Decreet lokaal bestuur en de artikelen 133 en 135, §2 Nieuwe Gemeentewet.
  • Artikel 135, §2 Nieuwe Gemeentewet:
      De gemeenten hebben tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

      Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
      1° alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;
      2° het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;
      3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;
      4° het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;
      5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;
      6° het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven.
      7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast. 

  • Overeenkomstig art. 133 Nieuwe Gemeentewet is de burgemeester belast met de uitvoering van de wetten, de decreten, de ordonnanties, de verordeningen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad, tenzij zulks uitdrukkelijk aan het college van burgemeester en schepenen of aan de gemeenteraad is opgedragen. Zij is in het bijzonder belast met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten.
  • Artikel 64 van het decreet over het lokaal bestuur betreffende bevoegdheden van de burgemeester.
  • Artikel 285 ev. van het decreet over het lokaal bestuur betreffende de bekendmaking en inwerkingtreding van besluiten.
  • Artikel 326 ev. van het decreet over het lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 29 juli 1991 houdende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.
  • Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 inzonderheid de bepalingen aangaande actieve en passieve openbaarheid.
  • Het schrijven van het Departement Zorg van 7 juli 2025 houdende het advies tot het uitvaardigen van een onmiddellijk zwemverbod in Center Parcs Terhills.
  • Het besluit burgemeester van 8 juli 2025 houdende het onmiddellijk zwemverbod uitgevaardigd in de zwemvijver van Center Parcs Terhills Dilsen-Stokkem.
  • Het schrijven van het Departement Zorg van 10 juli 2025 met de melding dat het eerder opgelegde zwemverbod kan worden opgeheven.

Feitelijke context

  • Bij dit besluit treedt de burgemeester op in haar algemene uitvoerende bevoegdheid op het vlak van veiligheid. Voormeld artikel 135 §2 NGW legt immers op dat gemeenten moeten voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
  • Middels het schrijven van het Departement Zorg van 7 juli 2025 en ingevolge de staalnames van de Vlaamse Milieumaatschappij in Center Parcs Terhills op 7 juli 2025 werd een acuut gezondheidsprobleem gemeld, met name een bloei van potentieel toxische cyanobacteriën (blauwalgen). 
    • In warme zomers kan de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Sommige soorten van deze algen kunnen gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Algenbloei maakt zwemwater daardoor tijdelijk ongeschikt.
    • De stoffen komen via de mond het lichaam binnen.
    • De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van de slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden.
  • Omdat de drijflaag in de zwemzone ligt en er ernstige gezondheidsrisico's zijn bij contact of inname van cyanobacteriën of hun toxines, adviseerde het Departement Zorg om een zwemverbod uit te vaardigen. 
  • Ook andere wateractiviteiten waarbij waterrecreanten in contact kunnen komen met de cyanobacteriën en hun toxines, met name surfen, duiken, waterskiën, bootje varen, roeien, zeilen, pedalo, wake-boarden, tubing, bootvissen, kajakken, ..., werden ontraden.
  • Het zwemverbod kon pas worden opgeheven indien de drijflaag uit de volledige vijver verdwenen is en indien uit analyseresultaten blijkt dat de chlorofyl-a- en microcystinegehaltes, respectievelijk <25 µg /l en <8 µg/l bedragen. 
  • Bij schrijven van 10 juli 2025 om 17u45 laat het Departement Zorg weten dat de drijflaag verdwenen is en het toxinegehalte onder de gezondheidskundige advieswaarde ligt. Bijgevolg kan het eerder opgelegde zwemverbod worden opgeheven.
  • Omdat cyanobacteriën de eigenschap bezitten om zich verticaal in de waterkolom te verplaatsen en het voorkomen van een bloei van cyanobacteriën dikwijls afhankelijk is van de stroming of windrichting, adviseert het Departement Zorg om gedurende het volledige zwemseizoen de recreanten preventief te informeren over de mogelijke risico's van cyanobacteriën door het plaatsen van publieksinformatie ter hoogte van de zwemzone.
  • De volledige vijver moet minstens wekelijks op de aanwezigheid van cyanobacteriën binnen en buiten de recreatiezone gecontroleerd worden. De bevindingen moeten zorgvuldig worden genoteerd en opgevolgd. Indien een bloei van cyanobacteriën wordt waargenomen, moet de exploitant dit zo snel mogelijk melden aan de VMM en het Departement Zorg Ook de aanwezigheid van dode vissen of watervogels moet worden gemeld. Dode dieren moeten zo snel mogelijk uit het water verwijderd worden.

Besluit

De burgemeester beslist:

Artikel 1

Het besluit burgemeester van 8 juli 2025 houdende het uitvaardigen van een in opdracht van het Departement Zorg en met toepassing van artikel 135 §2 NGW onmiddellijk zwemverbod in de zwemvijver van Center Parcs Terhills Dilsen-Stokkem, wordt opgeheven.

Artikel 2

§1. Het waarschuwingsbord ter hoogte van de zwemzone met de vermelding 'ZWEMVERBOD' mag worden verwijderd.

§2. Omdat cyanobacteriën de eigenschap bezitten om zich verticaal in de waterkolom te verplaatsen en het voorkomen van een bloei van cyanobacteriën dikwijls afhankelijk is van de stroming of windrichting adviseren wij om gedurende het volledige zwemseizoen de recreanten preventief te informeren over de mogelijke risico's van cyanobacteriën door het plaatsen van publieksinformatie ter hoogte van de zwemzone.

De publieksinformatie moet minimaal volgende informatie bevatten:

Vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater kunnen bij warm weer cyanobacteriën woekeren. Cyanobacteriën zijn bacteriën, ook wel eens blauwalgen genoemd, die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Als deze laag dikker wordt en de algen dichter op elkaar drijven, sterven ze af en vormen ze een stinkende brij. Op dat ogenblik kunnen er massaal gifstoffen (toxines) vrijkomen, die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven, zoals watervogels (eenden en ganzen) en vissen, maar ook mensen kunnen worden aangetast.

Omwille van mogelijke gezondheidsrisico's is het dus beter om niet te zwemmen, te baden of aan waterrecreatie te doen in water waarin blauwalgen voorkomen.

Symptomen bij de mens zijn: een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij twijfel kan best de huisarts worden geconsulteerd.

Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich gelukkig zelden voor. Kleine kinderen echter zijn kwetsbaarder door hun lager lichaamsgewicht en hun sneller metabolisme, maar vooral omdat zij sneller en meer water binnenkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor honden, omdat die altijd met open bek zwemmen.

Richtlijnen voor zwemmers:

  • de aanwezigheid van een blauwgroene ernstige bloei van potentieel toxische cyanobacteriën of cyanobacteriën in de vijver moet steeds aan de exploitant gemeld worden;
  • zwemmen wordt ontraden, zeker aan beginnende sporters en aan kinderen
  • contact met verdachte drijflagen moet steeds worden vermeden;
  • het water in geen geval inslikken;
  • na het zwemmen grondig douchen;
  • gezondheidsklachten die optreden binnen de eerste 24 uur na het zwemmen of recreëren moeten steeds aan de exploitant gemeld worden en/of laat uw huisarts deze klachten melden bij het Departement Zorg;
  • de aanwezigheid van dode vissen en/of watervogels moeten steeds aan de exploitant gemeld worden.

Artikel 3

De volledige vijver moet minstens wekelijks op de aanwezigheid van cyanobacteriën binnen en buiten de recreatiezone gecontroleerd worden. De bevindingen moeten zorgvuldig worden genoteerd en opgevolgd.

Indien een bloei van cyanobacteriën wordt waargenomen, moet de exploitant dit zo snel mogelijk melden aan de VMM en het Departement Zorg Ook de aanwezigheid van dode vissen of watervogels moet worden gemeld. Dode dieren moeten zo snel mogelijk uit het water verwijderd worden.

Artikel 4

Dit besluit treedt onmiddellijk in werking. 

Artikel 5

Voorliggend besluit wordt overgemaakt aan:

Artikel 6

In toepassing van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan een verzoekschrift tot schorsing of nietigverklaring bij de Raad van State worden ingediend tegen de deze beslissing.

Het verzoekschrift moet, gedateerd en ondertekend, vergezeld worden van het vereiste aantal eensluidend verklaarde afschriften en van een afschrift van de bestreden beslissing.

De termijn voor het indienen van een beroep bij de Raad van State bedraagt 60 dagen vanaf de kennisgeving. Op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie aan de verwerende partij. De verzoekende partij mag zich laten vertegenwoordigen of bijstaan door een advocaat.

De verzending naar de Raad van State gebeurt bij ter post aangetekende brief naar het volgende adres: Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Meer informatie op http://www.raadvst-consetat.be/, doorklikken naar 'procedure' >'bestuursrechtspraak'.


Bijlagen

  • Analyseresultaat_07-07-2025.pdf
  • Fwd_ zwemverbod Dilsen-stokkem Center Parcs Terhills - advies Departement Zorg.msg
  • Ondertekend besluit
  • Fwd_ opheffing zwemverbod Dilsen-stokkem Center Parcs Terhills - advies Departement Zorg.eml
  • Analyseresultaat_09-07-2025.pdf