De jaarrekening 2024 deel van de Stad Dilsen-Stokkem, omvattende de beleidsevaluatie, de financiële nota en de toelichting, wordt ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.
De jaarrekening 2024 deel van het OCMW Dilsen-Stokkem omvattende de beleidsevaluatie, de financiële nota en de toelichting, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 16 juni 2025, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Na vaststelling van de jaarrekening 2024 van de Stad Dilsen-Stokkem door de gemeenteraad en de goedkeuring van de jaarrekening 2024 van het OCMW Dilsen-Stokkem door de gemeenteraad wordt de jaarrekening in zijn geheel geacht definitief te zijn vastgesteld.
De kerkraden van de kerkfabrieken actief op het grondgebied dienen jaarlijks een jaarrekening op te stellen.
Er wordt verwezen naar de ingediende jaarrekeningen 2024 van de kerkfabrieken Sint-Martinus Dilsen, Sint-Monulfus en Gondulfus Rotem, Sint-Pieter Elen, Sint-Elisabeth Stokkem en Sint-Paulus Lanklaar.
De gemeenteraad dient zich in de vorm van een advies uit te spreken over de ingediende jaarrekeningen.
Er wordt een gunstig advies verstrekt.
De Stedelijke KunstAcademie wenst haar inschrijvingsgelden aan te passen. Het vorige tarief werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2013 met een herziening in de gemeenteraad van 8 september 2014. Het is wenselijk om dit aan te passen.
Regelmatig ingeschreven leerlingen aan de Stedelijke KunstAcademie kunnen een instrument huren. Het reglement dient aangepast te worden conform de werkelijkheid.
Het academiereglement bepaalt de wederzijdse rechten en plichten van de leerlingen, de ouders en de academie in het deeltijds kunstonderwijs. Men vindt het academiereglement op de website van de academie.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het ontwerp van academiereglement (editie 2025).
Artikel 219, lid 2 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar.
Organisatiebeheersing is een geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:
Uiteraard is er een koppeling met het meerjarenplan.
Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren. Voor Dilsen-Stokkem is dit overeenkomstig het gemeenteraadsbesluit en het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 9 september 2019, waarbij de keuze werd gemaakt het ‘Traject naar Uitmuntendheid’ (opgestart binnen VVSG) te volgen.
Bij dit besluit wordt terugkoppeling gegeven aan de gemeenteraad aangaande de voortgang van het traject organisatiebeheersing voor stad en OCMW Dilsen-Stokkem.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken aangaande het organisatiebeheersingssysteem.
Het decreet over het lokaal bestuur legt in artikel 217 tot 220 voor organisatiebeheersing een aantal verplichtingen vast.
De aanpak voor organisatiebeheersing wordt uitgewerkt in een kader en legt uit hoe de organisatie de eigen werking op een cyclische wijze evalueert en bijstuurt. Dit kan o.a. door rollen en verantwoordelijkheden vast te leggen, duidelijk aan te geven hoe de organisatie de eigen werking gaat evalueren, criteria te bepalen voor de keuze van thema’s en risico’s waarvoor verbeteracties geformuleerd worden, een systematische opvolging van verbeteracties, ...
Uitgangspunt hierbij is dat de algemeen directeur het organisatiebeheersingssysteem van de organisatie vaststelt – in overleg met het managementteam - en dit ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad keurt het algemeen kader voor de aanpak van organisatiebeheersing goed.
De onderwijsinspectie van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming gaat na of scholen tegemoet komen aan de kwaliteitsverwachtingen uit het referentiekader voor onderwijskwaliteit (het ROK).
Om de onderzoeksgegevens te verzamelen, gebruikt ze verschillende onderzoeksmethoden en raadpleegt ze uiteenlopende bronnen: kwantitatieve en kwalitatieve data, documenten, observaties, gesprekken en gevalstudies. De onderwijsinspectie betrekt ook relevante stakeholders bij de onderzoeken.
De GLSBO 't Schakeltje werd geselecteerd voor een dergelijke doorlichting. De doorlichting werd uitgevoerd in de periode tussen 22 april 2025 en 25 april 2025.
Kennisneming van het verslag van de Onderwijsinspectie over de uitgevoerde doorlichting 2024-2025 van de GLSBO 't Schakeltje.
De beleidscyclus binnen een lokaal bestuur omvat de volgende cycli: de beleidsvoorbereiding, de beleidsbepaling, de beleidsuitvoering en de beleidsbeoordeling.
De bovenstaande cycli kunnen niet zonder ondersteunend cijfermateriaal. Zonder ondersteunend cijfermateriaal wordt de beleidsbepaling “blindvliegen”, wat uiteraard geen optie is. Binnen het stadsbestuur werd sinds 2010 het intern aanwezig cijfermateriaal gestructureerd in de kencijfers. Deze zijn als het ware een opstap naar “evidence based politics”. Het kan ook wat eenvoudiger geformuleerd worden onder de noemer “meten = weten”. Het spreekt voor zich dat de kencijfers een dynamisch document vormen: in functie van relevantie voor het beleid kunnen thema’s worden toegevoegd of bijgestuurd. Er wordt tevens verwezen naar de samenhang met organisatiebeheersing. De kencijfers zijn immers ook dienstig als rapportage in het kader van organisatiebeheersing.
Momenteel beschikken we over 15 edities: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024.
Het initiatief dat in 2010 werd genomen dient gesitueerd tegen de achtergrond van de invoering van de beleids- en beheerscyclus (BBC) met ingang van 1 januari 2014. We weten allemaal dat de BBC meer is dan een herziening van de budgettaire cyclus.
Er wordt verwezen naar de “Kencijfers 2024”. De raad neemt hier kennis van.
Lokale besturen zijn sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen.
In artikel 39 DLB, dat bepaalt dat de gemeenteraad een deontologische code aanneemt, werd bij decreet van 3 februari 2023 een bepaling opgenomen die de verplichting tot oprichting van een deontologische commissie inschrijft, alsook de minimale vertegenwoordiging van elke fractie in die deontologische commissie. Deze wijziging werkt ook door naar de raad voor maatschappelijk welzijn. De commissie staat in voor het toezicht op de naleving van de deontologische code door de raadsleden.
In voorliggend besluit wordt de deontologische code voor de leden van de gemeenteraad goedgekeurd.
De projectvereniging "Wijk-Werken Maasland", een intergemeentelijke samenwerking met rechtspersoonlijkheid, werd opgericht op 28/11/2017. De activiteiten van wijk-werken werden operationeel in januari 2018. Nadat de RvB de jaarrekening vastgesteld heeft, moet deze ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.
De gemeenteraad keurt de jaarrekening en het inhoudelijk verslag 2024 van de projectvereniging "Wijk-Werken Maasland" goed.
Op 8 januari 2024 heeft de gemeenteraad akte genomen van en goedkeuring gehecht aan de overeenkomst betreffende de oprichting van de Interbestuurlijke vereniging ‘Lokale Actiegroep Maasland'.
We hebben een schrijven van de provincie Limburg, Directie Ondernemen, Dienst Landbouw en Platteland dd. 24 maart 2025 ontvangen met de vraag om de goedkeuring van het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 van de Interbestuurlijke Vereniging Lokale Actiegroep Maasland te agenderen voor de gemeenteraad.
Conform art. 19 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de Interbestuurlijk Vereniging Lokale Actiegroep Maasland moet het jaarverslag samen met de jaarrekening aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie Limburg ter goedkeuring worden voorgelegd.
De gemeenteraad neemt kennis van en hecht goedkeuring aan het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 van de Interbestuurlijke Vereniging Lokale Actiegroep Maasland.
De ‘Interlokale Vereniging Maasland Werkt’ (voorheen sociale economie Maasland), afgekort ‘ILV Maasland Werkt', werd opgericht dd. 01/01/2015 en is een intergemeentelijke samenwerking zonder rechtspersoonlijkheid.
De jaarrekening en het inhoudelijk verslag 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Op 11 mei 2015 heeft de gemeenteraad akte genomen van en goedkeuring gehecht aan de overeenkomst betreffende de oprichting van de interlokale vereniging “Plaatselijke Groep Kempen en Maasland”.
Er werd een schrijven van de provincie Limburg, Directie Ondernemen, Dienst Landbouw en Platteland dd. 24 april 2025 ontvangen met de vraag om de goedkeuring van het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Kempen en Maasland (PDPO III) te agenderen voor de gemeenteraad.
Conform art. 24 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Kempen en Maasland moet het jaarverslag samen met de jaarrekening aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie Limburg ter goedkeuring worden voorgelegd.
De gemeenteraad neemt kennis van en hecht goedkeuring aan het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Kempen en Maasland (PDPO III).
Er dient overgegaan te worden tot aanduiding van een vertegenwoordiger in:
- het nieuwe bestuursorgaan van VVSG (voorheen raad van bestuur)
- de bestuurlijke commissie veiligheid
VVSG stelt voor de burgemeester hiertoe aan te duiden, rekening houdend met correcte man-vrouwverhoudingen, een goede geografische spreiding, de politieke gewichten na de laatste gemeenteraadsverkiezingen, de diverse types gemeenten, enz.
Tijdens de algemene vergadering van VVSG op 18 juni 2025 om 18u te Brussel zal er overgegaan worden tot bekrachtiging hiervan.
Er werd een uitnodiging voor de algemene vergadering van Cipal dv van 24 juni 2025 om 16:00 uur ontvangen.
De Algemene Vergadering van Cipal dv vindt plaats in het Technologiehuis, in Geel. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om online te participeren via hun elektronisch systeem. Een hybride systeem dus, dit om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vertegenwoordigers kunnen deelnemen.
De afgevaardigde van het stadsbestuur in de algemene vergadering, wordt gemandateerd om goedkeuring te hechten aan de agendapunten.
Er werd een uitnodiging voor de algemene vergadering van Limburg.net van 25 juni 2025 ontvangen. De afgevaardigde van het stadsbestuur in deze algemene vergadering wordt gemandateerd om goedkeuring te hechten aan de agendapunten.
Er werd een uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van IGL ontvangen. Deze zal doorgaan op donderdag 26 juni 2025 om 18.30 uur (voorafgaand zal de Bijzondere Algemene Vergadering plaatsvinden om 18.00 uur), in de polyvalente zaal van het activiteitencentrum IGL - Ter Heide in Genk, Klotstraat 125.
De afgevaardigde van het stadsbestuur in deze vergadering wordt gemandateerd om goedkeuring te hechten aan de agendapunten.
Er werd per mail een uitnodiging voor de algemene vergadering Intergemeentelijke Zwembaden ‘Aquadroom’ Maaseik / ‘De Haeg’ Dilsen-Stokkem' op 3 juli 2025 ontvangen.
Deze jaarvergadering vindt plaats om 18:00 in het bureel van Aquadroom, Sportlaan 12a te Maaseik.
De afgevaardigde van het stadsbestuur in de algemene vergadering wordt gemandateerd om goedkeuring te hechten aan de agendapunten.
Er wordt goedkeuring gehecht aan de kwijtschelding van het resterend schuldsaldo van een lening, die in 1994 werd toegestaan aan Dilsen Heidebloem VV voor de bouw van een tribune.
Goedkeuring wordt gehecht aan de herbevestiging van het kerkenbeleidsplan, zoals zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 13 maart 2017.
Het betreft de verkoop van een deel van perceel 5e afd Lanklaar sectie B nr. 117/02/B aan de aanliggende eigenaars.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het rooilijnplan en de gratis grondafstand inzake de aanvraag omgevingsvergunning voor de projectzone Heilderveld: het bouwen van 7 eengezinswoningen met carports, een prefab elektriciteitscabine en het aanleggen van verharding en een wadi (OMV_2024070928).
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de aanstelling van de leden (effectieve leden en plaatsvervangers) voor de Omgevingsraad 2025-2031.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de aanstelling van de leden (effectieve leden en plaatsvervangers) voor de GECORO 2025-2031.
Toelichting stand van zaken opmaak meerjarenplan 2026-2031 en participatietraject.