De gemeenteraad hecht goedkeuring aan hiernavolgend reglement betreffende de erkenning van en toekenning van een werkingssubsidie aan socioculturele verenigingen van Dilsen-Stokkem.
Stedelijk reglement betreffende de erkenning van en toekenning van een werkingssubsidie aan socioculturele verenigingen van Dilsen-Stokkem
De erkenning en subsidiëring van lokale socioculturele verenigingen wordt in dit reglement beschreven in de volgende hoofdstukken:
- Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen
- Hoofdstuk 2: Erkenning startende verenigingen
- Hoofdstuk 3: Werkingssubsidie erkende verenigingen
- Hoofdstuk 4: Slotbepalingen
Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen
Art. 1: Algemeen
Het stadsbestuur is bevoegd voor het erkennen en subsidiëren van lokale socioculturele verenigingen volgens de normen en voorwaarden zoals omschreven in dit reglement en binnen de grenzen van het meerjarenplan. Bij de totstandkoming van dit reglement werd rekening gehouden met het reglement participatie en inspraak.
Art. 2: Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
- afdeling WVC: alle diensten behorend tot de afdeling Welzijn-Vrijetijd-Cultuur Cluster 1&2.
- buurt: welomschreven gebied zoals een straat, gedeelte van een straat, wijk, gedeelte van een wijk, …;
- buurtcomité: een erkende vereniging van Dilsen-Stokkem met als primaire doelstelling het versterken van het sociaal weefsel en het bevorderen van de leefbaarheid in een buurt met minimaal 150 woningen.
- buurtgericht initiatief: activiteit met als doel om mensen uit de buurt samen te brengen, het buurtleven op te waarderen en om ontmoeting te stimuleren. Voorbeelden van activiteiten zijn een barbecue, Kerst-/Nieuwjaarsborrel, Paasfeest, mosselfeest, griezelwandeling, …
- categorieën:
- categorie cultuureducatie: een vereniging die als hoofddoelstelling het geven van vormingen, lezingen, informatiesessies heeft.
- categorie heemkunde: een vereniging die streeft naar het behoud, herstel en de bescherming van de cultuurhistorische waarden. Het aanbod kan bestaan uit het organiseren van lezingen, houden van wandelingen, organiseren van excursies, uitgeven van een tijdschrift, …
- categorie instrumentale muziek: een vereniging die instrumentale muziek brengt, zoals harmonie, fanfare, accordeonclub, blaaskapel, bigband, … De muziekgenres kunnen heel uiteenlopend zijn. De vereniging heeft minimaal 15 leden (musici).
- categorie koren:
- profane koren: een vereniging die vocale muziek brengt met als hoofddoel samen zingen (repetities en/of optredens). De muziekgenres kunnen heel uiteenlopend zijn.
- parochiale koren: een vereniging die vocale muziek brengt met als hoofddoel muzikale ondersteuning tijdens erediensten.
- categorie podiumkunsten en animatie: een vereniging die een van volgende hoofddoelstellingen heeft:
- beeldende kunsten: kunstenaars samenbrengen en bv. via projecten anderen laten kennismaken met hun werken/aanbod
- carnaval: folklore promoten via diverse activiteiten (stoet, prinsenzitting, …)
- hobby: een hobbyactiviteit beoefenen in verenigingsverband
- kleine muziekensembles
- podiumkunsten: artistieke disciplines zoals toneel, theater en poëzie oefenen en op een podium uitvoeren
- categorie samenleven: Dit betreft verenigingen actief in het brede welzijnsveld met als doel het ‘samen leven’ te bevorderen. Onder dit aanbod wordt o.a. verstaan overleg, ontmoeting, activiteiten of acties, bijvoorbeeld op een van onderstaande vlakken:
- gezondheid: verenigingen die informatie, vorming, … geven rond het thema ‘gezondheid’ of ontmoetingskansen bieden aan zieken (huisbezoeken e.a. activiteiten);
- kinderopvang: verenigingen die instaan voor de opvang van kinderen en daarenboven een erkenning van Kind & Gezin hebben;
- mondiale werking: verenigingen die informeren, sensibiliseren en acties opzetten in het kader van de derde en vierde wereld;
- ouder- en buurtcomités: verenigingen die de belangen van ouders, wijkbewoners, … behartigen;
- religie: verenigingen die zich richten op godsdienstbeleving, spiritualiteit, …
- categorie schutterijen: Een vereniging die de folklore van het schieten in ere houdt met o.a. schietwedstrijden, Koningsschieten, …
- categorie specifieke doelgroep: verenigingen die zich inzetten voor specifieke doelgroepen; bijvoorbeeld:
- gezins- en opvoedingsgerichte verenigingen: verenigingen die de belangen van gezinnen behartigen en ook werken aan opvoedingsondersteuning;
- personen met een handicap (fysiek, psychisch): het aanbod kan heel divers zijn, maar het hoofdaccent in de vereniging ligt op de ontmoeting en samen leven (via sport, cultuur, informatie, aandacht voor toegankelijkheid, …);
- senioren: een vereniging van en voor senioren (55+) met als doel activiteiten/vorming/informatie op te zetten.
- commissie: de commissie belast met de opmaak en toepassing van het subsidiereglement voor socioculturele verenigingen; bestaande uit de voorzitters van de cultuurraad, seniorenraad, mondiale raad, toegankelijkheidsraad en gezinsraad. De leden van de raden mogen aansluiten. Deze commissie handelt conform het reglement participatie en inspraak.
- erkende vereniging: een vereniging die voldoet aan de erkenningsvoorwaarden (Hfst2 art.1) en hiervoor erkend is door het college van burgemeester en schepenen;
- kalenderjaar: periode van 1 januari tot en met 31 december;
- reglement participatie en inspraak: reglement dat de verschillende vormen van inspraak en participatie voor het stadsbestuur vastlegt, goedgekeurd op de gemeenteraad van 9 maart 2020.
- samenkomst: vergaderingen, repetities en andere activiteiten.
- sociocultureel: verwijst naar activiteiten of samenkomsten in de welzijns- , cultuur- of vrijetijdssfeer, behoudens sport.
- startende vereniging: Een startende vereniging is een nieuwe vereniging die een sociaal culturele werking wil opstarten en uitbouwen. De vereniging voldoet aan de erkenningsvoorwaarden (Hfst2 art.1) van dit reglement maar kan nog geen aanspraak maken op werkingssubsidie (zie Hfst3 art.1).
- vereniging: een vereniging actief in de welzijns- en of vrijetijdssector. De vereniging is een particulier initiatief zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerk. Dit kan een vereniging zijn met rechtspersoonlijkheid of een feitelijke vereniging. Dit reglement handelt specifiek over socioculturele verenigingen;
- werkingssubsidie: een aan een erkende vereniging toegekende forfaitaire toelage als ondersteuning van de algemene werking.
Hoofdstuk 2: Erkenning startende verenigingen
Art. 1: Erkenningsvoorwaarden
Om als vereniging van Dilsen-Stokkem erkend te worden dienen de volgende erkenningsvoorwaarden cumulatief vervuld te zijn:
- De maatschappelijke zetel of het secretariaat van de vereniging is gevestigd op het grondgebied van Dilsen-Stokkem;
- Minstens de helft van de leden is woonachtig in Dilsen-Stokkem;
- Het bestuur van de vereniging omvat minstens drie leden, woonachtig in Dilsen-Stokkem en er bestaat geen familieband (1ste of 2de graad) tussen deze drie leden;
- Indien de vereniging een sport beoefent die terug te vinden is op de lijst van de erkende sporttakken van Sport Vlaanderen komt deze niet in aanmerking om erkend te worden als socioculturele vereniging.
Art. 2: Administratieve procedure
Administratieve procedure om als socioculturele vereniging van Dilsen-Stokkem erkend te worden:
- De startende vereniging richt een aanvraag tot erkenning aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Dilsen-Stokkem. De erkenningsaanvraag kan schriftelijk (via de afdeling WVC) of digitaal (via de website van de stad Dilsen-Stokkem) worden ingediend.
- Om erkend te worden dient de vereniging in de aanvraag de categorie* waar zij onder valt te vermelden:
Categorie |
cultuureducatie | |
heemkunde | |
instrumentale muziek | |
koren | parochiale |
profane |
podiumkunsten en animatie | beeldende kunsten |
carnaval |
hobby |
kleine muziekensembles |
podiumkunsten |
andere |
samenleven | gezondheid |
kinderopvang |
mondiale werking |
ouder- en buurtcomités |
religie |
andere |
schutterijen | |
specifieke doelgroep | senioren |
personen met een handicap |
gezins- en opvoedingsgerichte verenigingen |
andere |
* een uitvoerige beschrijving van de categorieën is terug te vinden onder hoofdstuk 1 – artikel 2: Definities.
Art. 3: StartStartende verenigingen kunnen, na een erkenning van het stadsbestuur, ten behoeve van opstartvergaderingen, gedurende 12 maanden gratis gebruik maken van de vergaderfaciliteiten van het stadsbestuur. Het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanvraag met vermelding van de concrete modaliteiten waaronder gebruik gemaakt kan worden van de vergaderfaciliteiten van het stadsbestuur.
Art. 4: Controlemogelijkheden
Het college van burgemeester en schepenen kan overgaan tot het inwinnen van bijkomende informatie aangaande de ingediende aanvraag voor erkenning.
Hoofdstuk 3: Werkingssubsidie erkende verenigingen
Art. 1: Voorwaarden
Om als socioculturele vereniging van Dilsen-Stokkem werkingssubsidie te bekomen dienen de erkenningsvoorwaarden in hoofstuk 2 artikel 1 vervuld te zijn.
De erkende vereniging moet daarnaast in de subsidieaanvraag kunnen aantonen dat ze minimaal zes samenkomsten heeft georganiseerd in het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin een subsidie wordt aangevraagd. Van deze samenkomsten zijn er minimum twee die openstaan voor een breder publiek in Dilsen-Stokkem. Deze samenkomsten moeten passen binnen de doelstelling en de categorie waarin de vereniging is erkend door het stadsbestuur.
Art. 2: Administratieve procedure
Administratieve procedure voor de aanvraag van een werkingssubsidie:
- Subsidieaanvragen kunnen schriftelijk (via de afdeling WVC) of digitaal (via de website van de stad) worden ingediend. De bewijslast ligt steeds bij de indiener.
- De subsidieaanvragen moeten jaarlijks ten laatste voor 1 april, in het jaar volgend op het kalenderjaar waarvoor een subsidie wordt aangevraagd, worden ingediend.
- De gemandateerden van de vereniging dienen de aanvraag te ondertekenen of ze bevestigen met hun digitale aanvraag dat ze gemachtigd zijn om namens de vereniging de aanvraag in te dienen en dat alle op de aanvraag vermelde gegevens overeenstemmen met de werkelijkheid.
- Het college van burgemeester en schepenen bundelt alle aanvragen en maakt deze tegen uiterlijk 1 mei voor advies over aan de commissie.
- Bij ontstentenis van advies van de commissie wordt aangenomen dat deze een gunstig advies heeft uitgebracht.
- Een negatief advies van de commissie dient gemotiveerd te zijn.
- Het college van burgemeester en schepenen spreekt zich uiterlijk 31 augustus uit over de ingediende aanvragen.
- Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om meerdere aanvragen voor werkingssubsidies over de beleidsdomeinen cultuur, jeugd, sport en welzijn heen te bundelen tot één aanvraag indien uit onderzoek blijkt dat werd overgegaan tot de opsplitsing van de activiteiten van een vereniging in onderafdelingen, wijkwerkingen,… met het oog op het bekomen van meerdere subsidies terwijl een verwevenheid van de verschillende werkingen, besturen,…. kan worden aangetoond.
Art. 3: Subsidiebedragen
Aan erkende socioculturele verenigingen worden volgende subsidies toegekend:
Categorie | subsidie |
cultuureducatie | | € 400 |
heemkunde | | € 400 |
instrumentale muziek | | € 1100 |
koren | parochiale | € 300 |
profane | € 550 |
podiumkunsten en animatie | beeldende kunsten | € 250 |
carnaval |
hobby |
kleine muziekensembles |
podiumkunsten |
andere |
samenleven | gezondheid | € 250 |
kinderopvang |
mondiale werking |
ouder- en buurtcomités |
religie |
andere |
schutterijen | | € 550 |
specifieke doelgroep | senioren | € 500 |
personen met een handicap | € 400 |
gezins- en opvoedingsgerichte verenigingen |
andere |
Art. 4: Uitbetaling
De uitbetaling van de subsidie gebeurt in het derde kwartaal van het jaar volgend op het kalenderjaar waarvoor de subsidie werd aangevraagd.
Art. 5: Controlemogelijkheden
Het college van burgemeester en schepenen kan controle laten uitoefenen op de werking van de vereniging en overgaan tot het inwinnen van bijkomende informatie. Indien blijkt dat de subsidie ten onrechte werd bekomen ingevolge de verstrekking van onjuiste gegevens bij de subsidieaanvraag kan het college van burgemeester en schepenen de voorziene subsidie terugvorderen voor het desbetreffende werkingsjaar.
Bij een tweede inbreuk kan de vereniging voor 2 jaar uitgesloten worden van een subsidie. Het college van burgemeester en schepenen spreekt deze sanctie uit en zal het besluit voor beperking of weigering van subsidies motiveren.
Hoofdstuk 4: Slotbepalingen
Art. 1: Overgangsbepaling
Dit reglement treedt in voege na goedkeuring door de gemeenteraad en zal voor het eerst worden toegepast voor de subsidieaanvragen over de werking van het kalenderjaar 2022.
Art. 2: Opheffingsbepaling
Dit besluit heft het voorgaande reglement ‘erkenning/subsidiëring culturele en welzijnsverenigingen’ zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 9 december 2019’ op, en vervangt dit met onmiddellijke ingang, met inachtneming van overgangsbepaling overeenkomstig hoofdstuk 4 - artikel 1.