ma 13/09/2021 - 20:00 OC Elen
Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven (zie hieronder) wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:
Lokale besturen engageren zich om:
De Vlaamse overheid engageert zich om:
De stad Dilsen-Stokkem nam in haar klimaatplan maatregelen op in kader van:
- vergroening van het privaat domein
- verbeteren van de luchtkwaliteit
- CO2 opname
- creëren van schaduw en verkoeling
- biodiversiteit
In kader van deze engagementen willen we dit jaar (2021) een actie organiseren in samenwerking met Natuurpunt.
Natuurpunt Limburg organiseert jaarlijks een plantenverkoop van inheemse planten.
Hiermee wil Natuurpunt er mee voor zorgen dat mensen hun tuin natuurvriendelijk inrichten om zo de biodiversiteit vooruit te helpen en tegelijk de klimaatopwarming te stoppen.
De stad wil deze actie mee ondersteunen door inwoners een subsidie (korting) van 20% te geven bij een bestelling, en dit met een max. van €20 per adres.
Op 1 januari 2008 is het sociale huurbesluit in werking getreden. Het besluit gaf de mogelijkheid aan steden en gemeenten om eigen accenten in het toewijzingsbeleid te leggen. De Vlaamse overheid wilde de gemeenten meer mogelijkheden geven om hun regierol inzake wonen te versterken. Een belangrijk element van een woonbeleid op maat van lokale noden is het beleid inzake de toewijzing van sociale woningen.
De gemeenteraad keurde op 9 februari 2012 een lokaal toewijzingsreglement voor ouderen goed. Dit reglement werd geactualiseerd door de beslissing van de gemeenteraad van 8 mei 2017 houdende gemeentelijk toewijzingsreglement sociale huurwoningen - actualisatie. Het toewijzingsreglement voorziet dat verschillende woningen binnen het patrimonium sociale woningen voorbehouden worden voor 65+-huurders.
De principes aangaande de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement voor specifieke doelgroepen, .. worden bevestigd in de Vlaamse Codex 2021, de ministeriële uitvoeringsbesluiten en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021).
Er werd de vraag ontvangen van Ons Dak om de lijst van woningen, gekoppeld aan het besluit van de gemeenteraad van 8 mei 2017 houdende toewijzingsreglement voor ouderen, te wijzigen. Er wordt voorgesteld een aantal woningen te schrappen die feitelijk niet zijn aangepast aan de noden voor ouderen. Het aanbod van woningen voor 65+-huurders blijft uiteraard gehandhaafd door het recente nieuwe of geplande aanbod van specifiek aangepaste woningen.
De vraag van Ons Dak werd besproken in het woonoverleg van 16 juni 2021.
Er wordt goedkeuring gehecht aan de schrapping van een aantal woningen uit artikel 5.1 van het besluit van de gemeenteraad van 8 mei 2017 houdende gemeentelijk toewijzingsreglement sociale huurwoningen - actualisatie.
De gemeenteraad keurt hiernavolgend voorstel goed:
De kerkraden van de kerkfabrieken actief op het grondgebied dienen jaarlijks een jaarrekening op te stellen.
Er wordt verwezen naar ingediende jaarrekeningen 2020 van de kerkfabrieken Sint Martinus Dilsen, Sint Monulfus en Gondulfus Rotem, Sint Pieter Elen, Sint Elisabeth Stokkem en Sint Paulus Lanklaar.
De gemeenteraad dient zich in de vorm van een advies uit te spreken over de ingediende jaarrekeningen.
Er wordt een gunstig advies verstrekt.
Regelmatige opvolging van belangrijke financiële informatie draagt bij aan een goede organisatiebeheersing.
Opvolgingsrapportage
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat in het kader van de uitvoering van het meerjarenplan minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportage over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Rapport van de financieel directeur
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen en aan het vast bureau rapporteert over de thesaurietoestand, het debiteurenbeheer, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten.
In de periode 2020-2024 werken RLKM en de VZW Z33 als projectpartners samen aan een grootschalig kunstproject in de Maasvallei. Aan de langgerekte Vlaamse oever van het RivierPark Maasvallei zullen in de loop van de projectperiode kunstwerken in de open ruimte verschijnen, sommige tijdelijk, andere (semi)permanent. De kunstwerken komen tot stand door een nauwe samenwerking tussen kunstenaars, de projectpartners en het lokale weefsel. De kunstwerken hebben tot doel om zichtbaar te maken hoe het landschap in de Maasvallei gevormd is door menselijke en natuurlijke krachten.
Er wordt goedkeuring gevraagd tot deelname aan de samenwerking tussen de Maasgemeenten, RLKM en de VZW Z33 in het kunstproject "Kunst in open ruimte - cluster Maasvallei".
De ingebruikname van het nieuwe notuleringsprogramma Notula biedt mogelijkheden tot digitalisering van het initiatiefrecht.
Er wordt voorgesteld volgende vormen van initiatiefrecht te integreren in Notula:
Om deze vormen van initiatiefrecht te digitaliseren, is een herziening van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vereist, met name wat betreft de artikelen 3§1, 9§3, 10§5- 6, 11, 36§3.
Er wordt voorgesteld om het huishoudelijk reglement van 11 februari 2019 in te trekken, en in haar totaliteit opnieuw goed te keuren.
N.a.v. het ontslag van een raadslid in SBS Plus, dient er een vervanger te worden aangeduid.
De beleidscyclus binnen een lokaal bestuur omvat de volgende cycli: de beleidsvoorbereiding, de beleidsbepaling, de beleidsuitvoering en de beleidsbeoordeling.
De bovenstaande cycli kunnen niet zonder ondersteunend cijfermateriaal. Zonder ondersteunend cijfermateriaal wordt de beleidsbepaling “blindvliegen”, wat uiteraard geen optie is. Binnen het stadsbestuur werd sinds 2010 het intern aanwezig cijfermateriaal gestructureerd in de “Kencijfers”. De “Kencijfers” zijn als het ware een opstap naar “evidence based politics”. Het kan ook wat eenvoudiger geformuleerd worden onder de noemer “meten = weten”. Het spreekt voor zich dat de “Kencijfers” een dynamisch document zijn: in functie van relevantie voor het beleid kunnen thema’s worden toegevoegd of bijgestuurd. Er wordt tevens verwezen naar de samenhang met interne controle. De “Kencijfers” zijn ook dienstig als rapportage in het kader van interne controle.
Momenteel beschikken we over 11 edities: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020.
Het initiatief dat in 2010 werd genomen dient gesitueerd tegen de achtergrond van de invoering van de beleids- en beheerscyclus (BBC) met ingang vanaf 1 januari 2014. We weten allemaal dat de BBC meer is dan een herziening van de budgettaire cyclus.
Er wordt verwezen naar de “Kencijfers 2020”.
De raad neemt kennis van de “Kencijfers 2020”.
Artikel 219, lid 2 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar.
De jaarlijkse cyclussen voor Dilsen-Stokkem lopen van september tot september.
Organisatiebeheersing is een geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:
Uiteraard is er een koppeling met het meerjarenplan.
Het organisatiebeheersingssysteem van het lokaal bestuur bepaalt hoe dit moet gebeuren. Voor Dilsen-Stokkem is dit overeenkomstig het gemeenteraadsbesluit van 9 september 2019, waarbij de keuze werd gemaakt het ‘Traject naar Uitmuntendheid’ (opgestart binnen VVSG) te volgen.
Bij dit besluit wordt terugkoppeling gegeven aan de gemeenteraad aangaande de voortgang van het traject organisatiebeheersing voor stad en OCMW Dilsen-Stokkem.
Er wordt tevens verwezen naar de gemeenteraadscommissie aangaande dit onderwerp.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken aangaande het organisatiebeheersingssysteem.